Monday, March 7, 2011

TIPS: HOW TO START : How to look for EQ freq

ok guys... kali nih aku aku nak share la skit tips atau teknik yg aku biasa guna kan masa EQ.

tips nih agak berguna juga, tapi bukan la jalan utama yer, ini just guide..


Kadang2 korang pernah terasa tak bila nak guna EQ tuh, korang tak faham setiap peranan Freq dia kan? kat mana sound yg korang nak, kat mana sound body la, tone la middle la dan sebagai nye. So korang end up main hentam je ..tidak elok begitu.. Freq every track penting utk mixxing, supaya music kita jadi lebih clean dan best.

Permulaan cuba faham kan konsep EQ yang basic. Selalu kita nampak kat Parametric EQ adaFrequency, Gain dan Bandwith(Q)

Frequency adalah center point pada eq band. frequency ini lah yg korang selalu boost atau cut. selalu nya dalam format Hz (and kHz).

Gain adalah jumlah yang korang akan boost atau cut pada frequency. Ia dalam format dB.

Bandwidth adalah keluasan atau wide setiap Freq yg akan di adjust boost atau cut.

So tips pertama aku nak ajar cara mudah kau nak cari sound yg kau nak melalui EQ dgn mengguna kan sweep EQ. (Kat sini aku guna Waves Rennaissance EQ)

1. Korang terasa yg bunyi track korang (guitar atau sebagainya) perlu kan lebih menonjol utk biar dia bunyi lebih sweet dan best, tapi korang tatau kat EQ tuh freq yg mana mampu melakukan nye. So buka EQ korang.

2. Make sure semua reset to normal, tanpa sebarang pengubahan, dan set kan utk EQ filter yg first manually insert kan pada Freq 100hz, Gain 12db dan Q 3.0 macam di gambar rajah bawah nih



3. Mmg kita dah boost kan sampai +12db dan sebenar tidak bagus yer anak anak sekalian, tapi ini cuma kita nak kedengaran je bunyi yg di cari.

4. So sekarang nih, bila filter tuh dah kat 12db, korang play the whole mix, dan secara perlahan korang control freq tuh makin lama makin tinggi atau makin low, slow slow gerak sampai korang reach maximum maybe 20khz, buat banyak kali teknik nih sampai korang dah jumpa frequencies yg betul menonjol track tuh dan kene pada sound yang korang nak.

5. Ok, bila korang dah tentu kan freq yg korang nak guna tuh, lagi sekali korang play whole mix dan low kan gain dia sampai dia capai gain yg memadai. Smile

**teknik nih hanya di guna kan utk cari sound/freq yg sesuai, ia hanya salah satu cara yg di guna kan oleh saya. Dan harap ia banyak membantu pada mangsa mangsa kegagalan memahmai EQSmile

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews