Monday, March 7, 2011

TIPS: HOW TO START : Setup and Mixing you VSTi drums

first of aku byk tgk beginner atau young bed recordist tak mengguna kan multichannel track utk vsti drum. Why pakai multi channel? 

Multichannel ialah di mana kita divide each drum instrument mic ke individual track dalam DAW. Walaupun kita tgk kat dalam EZD atau SD2 derang dah ada mixer but have to remember output dia kalau ke single midi ialah dalam stereo concept which scale utk widing the sound of drum adalah terbatas. Even kalau kita divide kan ke multichannel especially utk SD2 ada choice nak jadi kan dia mono atau stereo, mono mean more channel track yg kita bakal ada dan stereo less channel as some percussion catagori akan di log dalam 1 channel as 1 mic for output. 

Beza pakai EZD dgn SD2 nih kira EZD friendly user, SD2 nih abang dia, more advance and more disk space use dan more heavy, and more specific kita bole kawal dari segi input mic, output mic, close mid far mic dan bus session. 

****macam mana nak apply multichannel hope korang bole google or download save template yg dah di sedia kan for DAW mana yg korang guna. 

*** why download template? or create own template, yer la, takkan each time nak buat new record masa tuh korang ambik setengah jam utk setup track je, waste of time. 

***notice : aku terang kan semua di adapt dalam SONAR 8.2 PE 

First start after apply multichannel, define kan each track punya nama utk memudah kan monitoring atau kefahaman masa work flow. Each multichannel di adapt akan chain dgn mixer dalam EZD atau SD2 

EZD standard kit mic / description / channel name to put in DAW: 
Kick - kick bass mic - KICK 
Snare Top - top snare mic - SNARE T 
Snare Bottom - bottom snare mic / bleed mic for tom - SNARE B 
Hats - hi hats mic - HATS 
Tom 1 - ride tom left mic - TOMS 
Tom 2 - ride tom right mic - TOMS 
Tom 3 - floor tom mic - TOMS 
Overhead - overhead mic / usually pick up for cymbal sound - OVERHEAD 
Room - room mic/ usually pick up the entire room drum sounding - ROOM 

***usually korang bole je separate each tom to individual, but aku suka sekali kan as aku jarang guna ride time in drum mapping. kecuali for lagu tuh banyak drum roll atau fill, baru aku seperate for surrounding sound. 

SD2 NY AVATAR mic / description / channel name to put in DAW:: 

KICK 
KD in - mic inside the kick drum 
KD out - mic outside the kick drum 
KD sub - sub mic of kick drum 

SNARE T / SNARE B (1176 chain it out to snare T) 
SD top - top snare mic 
SD bottom - bottom snare mic / bleed mic for tom 
SD 1176 - compressed snare top mic 

HATS - hi hats mic - HATS 

TOMS 
RT 1 - ride tom left mic 
RT 2 - ride tom center mic 
RT 3 - ride tom right mic 
FT 1 - floor tom 1 mic 
FT 2 - floor tom 2 mic 

OH - overhead mic / usually pick up cymbal sound - OVERHEAD 

ROOMS 
AMB close - close room mic 
AMB mid - middle room mic 
AMB far - far room mic 
AMB mono - mono room mic 
AMB bullet - dynamic room mic for pick up direct individual instrument sound/ dry sound, no verb, no ambience. 

****SD2 setiap mic boleh edit utk bleeding pick up, which kalau kau nak snare mic kau bole dgr sound toms sekali kau bole tekan edit dan select tom, mean tom akan bleed kat snare mic (but this method tak di galakan sangat, takut clashing sound on mixxing) 

so, youre done creating your own drum multichannel Smile so what next? 

___________________________________ 

Tips on improving your drum sound: 

DRUM SUBMIX 

usually technics nih aku buat utk memudah kan aku utk mengawal level keseluruhan drum aku. 

which is ; 

after korang dah level kan each drum instrument, balance panning each channel track, send all out put to this DRUM SUBMIX atau DRUM BUS supaya later bila masa mix let say kau rasa drum kau tak cukup kuat, guitar and bass lagi kuat, but kau malas nak calculate each instrument berapa db nak naik, kau just bole control drum bus nih utk semua naik sekata. still kalau kau dah naik kan rasa hats perlu slow skit, buka balik mixer dan slow down skit utk hats Smile save time. 

create bus channel, dan chain kan each drum channel output ke DRUM BUS. 

DRUM BUS COMP (compression) 

usually aku suka adapt double compression, selalu nya kat kick dan all snare. 

first aku comp kat individual track, later aku akan create bus comp utk kick dan all snare channel. but to ensure korang tak salah faham, apa yg dah di compress on individual track, tak perlu lah ikut sama apa yg akan ada pada bus comp, bus comp cuma di adapt utk compress a bit more supaya bole kawal kuasa kick dan snare utk cut thru dalam mixing. 

create bus comp, dan insert send pada single track kick dan all snare ke bus comp. so late at the end of mixing, kau bole kawal level utk how strong sound kick dan snare utk cut thru. 

SNARE PLATE REVERB 

bende nih adapt ikut pada keadaan, tapi snare mmg sgt mencintai plate reverb, but tak bole nak direct adapt on send fx dalam single channel, which hard to kawal later in the mix, too many snare channel, too many to send fx on each single channel, berat cpu usage. 

so sama method macam create bus comp, create bus channel utk plate reverb, insert send kat channel snare, dan control for how much plate sound nak di guna kan Smile 

ROOM BUS COMP 

sama method macam DRUM BUS COMP, cuma ini di adapt utk room channel, but apply ikut sound mixxing dan keadaan, bende nih hanya berlaku adil bila sound room too much ambience, tapi kalau slow kan room level sound dah macam kurang enak skit..so nak wat camne? 

create bus comp nih dan insert send kat room channel, slow down skit room channel dan cuba raise naik bus room comp nih..ikut mana yg sedap. 

_______________________________ 

NOTES: 

semua nih hanya adapation utk EZD dan SD2. for other drum vsti macam Addictive drum, beatscape, drum session, BFD, FL, lain method probably harus di adapt kan sebab eact vsti represent different sound sample due to copyright issue. 

SIDE KICK TIPS: 

1. jgn nak compare sound recording live drum dgn vsti drum, sure jauh berbeza even dari segi level 

2. korang harus tanak each individual drum track clipping, dan ensure DRUM SUBMIX tak clipping juga. If clipping dan korang nak kan sound tuh, later on mastering drum sound akan soo hard, so ensure korang jaga level below -6 db or critical below -1 db...kalau still rasa nak gak sound tuh, korang bole adapt Ultramaximer dari WAVES plugin atau brickwall kat drum submix, set ceiling at least di antara -1db dan -3db ikut kesedapan yang nak. 

3. korang tanak apply reverb pada overhead, or over reverb pada kick, snare dan tom. dan kalau boleh jgn apply different reverb or too much different type of reverb. Imagine sahaja yg drum semua record dalam satu jenis bilik, so which mean derang juga kena share kasih sayang seadil nya, semua dalam satu reverb yg sama. 

4. jgn over compress, sound akan sgt muddy dan better pakai midi jer. 

5. jgn jd pemalas, check each note dalam drum map dan control each velocity dan duration for dynamic sound. 

6. Toontrack mmg kurang drum groove yg ada cymbal, so add la cymbal sendiri kalau bole, ikut cita rasa memasing. Jgn nak drag and drop je. 

7. Guna kan EQ hanya utk ducking dan tone changing. korang takkan nya too much EQ sbb nanti sound akan jadi sangat kartun. EZD dan SD2 dan provide real live sound sampler. 

8. Jgn guna barangan cetak rompak or download, certain cracked ada issue. 

9. modern way selalu nya org akan letak room level lagi tinggi dari overhead, igt sound overhead lagi thick dari room. 

10. apa pun nih paling penting, before korang nak balance each sound dalam multitrack, make sure off kan semua dulu, balance kan between room dan overhead dulu, dah dalam sound balance yg rasa sedap, then baru naik satu satu start dari kick sampai ke tom. 

___________ 

"if you treat vsti drum like a real drum, you will get more understanding on how to mix a good drum sound, dont mind about other people tell you what you need to do, some just know because they read alot, think logically, studio experienced and different taste in sound. But a persons alot of try and error knows better.Playing is a different aspect." - Pensado 

"Simple is more...and thats only for a great engineer with great equipment and with great input recorded, in learning progress, do alot, more you learn." - half huzai half aku wahahahahahah

No comments:

Post a Comment

Total Pageviews